4D specialist De belangrijkste rol van de 4D-specialist is de verbindende factor tussen het BIM-model en de factor tijd (4D). Hij/zij is de adviserende en sturende persoon voor het goed afstemmen en informeren van de mogelijkheden van 4D en projectbeheersing binnen het project of het bedrijf. Dit kan in de breedste zin. In de werkvoorbereiding, de planningen, SE en 3D-modellen; Optimalisatie van de (System-)Engineering, logistiek, een diepere inbedding van de integrale projectorganisatie (BIM-sytematiek) en het identificeren en aanzienlijk reduceren van de projectrisico’s voordat met realisatie wordt gestart. De 4D-Specialist kan fysiek de planningen en 3D-modellen samen voegen tot een animatie. De animatie zorgt voor vertrouwen en draagvlak bij zowel opdrachtgevers als binnen de eigen projectorganisatie. Belangrijker is dat hij op een hoger nivo alle partijen overtuigd, stuurt en adviseert over wat er mogelijk is. Er kan zoveel, maar wat is er daadwerkelijk nodig. Volgens het ‘Plan-Do-Act-Check’ levert dit een onmiskenbare bijdrage aan de optimalisatie aan het gehele project van voorbereidingen tot aan de oplevering. Doel: Virtueel bouwen, verbinden, optimaliseren, risico-beheersing en creëren van vertrouwen en draagvlak. Visie: Virtueel bouwen in het gehele bouwproces.
Adviseur projectbeheersing Deze coördinerende rol richt zich voornamelijk op het samen behalen van integrale kwaliteit van een project of projecten. Je adviseert de Manager Projectbeheersing over het aanbrengen van structuur in de aanpak van het project of projecten, vanuit onze oriëntatie gericht op scope-tijd-geld-kwaliteit. Zodat beslissingen (door Management Team) genomen kunnen worden. Na uitrol van de Aanpak Planningsmanagement bestaat het takenpakket uit bewaken, controleren en analyseren van verwachtingen en voortgang, in tijd en geld. Je hebt regelmatig overleg over haalbaarheid van (contractuele) kaders en mijlpalen met projectmanagers en het Management Team. Daarnaast lever je een bijdrage aan de periodieke statusrapportages, conform de contractuele controle cyclus. Voor opvolging van genomen (MT) beslissingen ontwikkel je producten die het team verder blijven ondersteunen in de toepassing van het proces. Naast actualiseren van themaposters die de aanpak visualiseren, onderhoud je in de live Primavera werkomgeving projectgebonden structuren. Je bent (kopman van het team Planningsmanagement en) lid van het Team Projectbeheersing.
Overall planner In de rol van Overall planner geef je de organisatie meer inzicht en controle. Dit doe je met elkaar en als overall planner faciliteer je dit door middel van verschillende tools. Zo kun je denken aan een balken planning (Gantt chart), tijd weg diagram, een dashboard of gewoon een spreadsheet. Het belangrijkste is dat informatie toegankelijk en begrijpelijk is en dat iedereen hierbij zijn steentje bijdraagt. Een planning wordt dan ook gebruikt om mensen met elkaar te laten praten om zo tot een beter projectresultaat te komen.
Detailplanner Een Detailplanner draagt zorg voor de opzet en (voortgangs)bewaking van de planningen op level 4 en 5. Samen met werkvoorbereiders/uitvoerders worden er dag-tot-dag planningen gemaakt. Tevens draag je zorg om de planningen van onderaannemers te implementeren en mogelijke knelpunten in relatie tot overige werkzaamheden te voorkomen. Om deze werkzaamheden goed te laten verlopen ben je dagelijks bezig om de informatie zo te sturen dat het op een zo efficiënt mogelijke manier aangeleverd en verwerkt wordt. Hiernaast hou je je bezig met het visualiseren van de gegevens om zo de inzichten zo helder mogelijk te maken.
Integraal planner De term integraal “allesomvattend, geheel, volledig” omvat grote deels het takenpakket van een integrale planner. De integrale planner is in een projectmanagement omgeving verantwoordelijk voor de “allesomvattende, gehele, volledige planning” i.e. de projectplanning. Een integrale planner zal als een verbindende persoon acteren tussen het management en de detailplanners die de kaders verder uitwerken. Hij of zij houdt de projectvoortgang in de gaten en signaleert en rapporteert tijdig wijzigingen op het gebied van tijd of geld aan het management of de detailplanners.
Risico-analist/ Risicomanager In de rol als Risico-analist/Risicomanager breng je projectrisico's in kaart en worden er vervolgens de kans van optreden en de impact op het project geanalyseerd. Je adviseert je team, projectmanager en andere stakeholders over de mitigerende maatregelen. Hierin heb je een verantwoording in het borgen van de kwaliteit van de risicoanalyse en het bewaken van de koppeling met de projectplanning.
Tenderplanner De rol van Tenderplanner is een cocktail van verschillende eigenschappen; je bent nieuwsgierig, analytisch, zelfstandig en vooral creatief. Je bent in staat met niets te beginnen, informatie te verzamelen en vanuit abstracte doelstellingen naar concrete uitwerkingen te komen. Een tender planner is een veelzijdige kameleon die zich kan aanpassen aan mogelijke ontwikkelingen die tijdens de tenderfase kunnen ontstaan. Het is een persoon die verantwoordelijkheid neemt, en draagvlak kan creëren. Je legt de basis voor succes en winnen belangrijker vind dan meedoen. De tenderplanner stelt in samenspraak met het tenderteam een integrale, multi-disciplinaire projectplanning op met een realistische doch zo kort mogelijke bouwtijd. De tenderplanner voert hiertoe overleggen met alle betrokken disciplines en vakspecialisten en verkrijgt zo op alle niveau’s draagvlak voor de tenderplanning. De tenderplanner vraagt altijd verder door dan anderen en weet tegenstrijdige belangen bij elkaar te brengen door continu op zoek te zijn naar consensus. De tenderplanner verzorgt t.b.v. EMVI-scoring een aantoonbare consistentie van de tenderplanning met het Risico Management Plan, het Hinder Beperkingsplan, het Faseringsplan, en de overige EMVI-plannen, doordat de hierin benoemde voorzieningen, faseringen, buitendienststellingen, verkeers- en beheersmaatregelen en beschikbaarheden aantoonbaar aanwezig zijn in de planning.
Koepelplanner In de rol van Koepelplanner bewaakt men de voortgang van planningen vanuit verschillende disciplines/tracédelen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de projectplanning. Daarnaast coördineert een koepelplanner de detailplanners. Een koepelplanner bewaakt daarbij de voortgang op korte termijn (ca. 3 maanden), tegenover de hoofdplanner die de planning bewaakt over de langere termijn (totale projecttijd).
PMO / Project Portfolio Planner In de rol van PMO / Project Portfolio Planner worden uiteenlopende werkzaamheden verricht. Afhankelijk van de verantwoordelijkheden van het PMO binnen de organisatie. De PMO / Project Portfolio Planner is verantwoordelijk om een bepaalde planningstandaard te ontwikkelen, welke binnen de projecten in de organisatie wordt geïmplementeerd. De PMO / Project Portfolio Planner vervult vervolgens vaak ook de rol van planner binnen projecten in de organisatie in de breedste zin van het woord. Het gaat hierbij over het opstellen van planningen evenals het bijhouden van de voortgang, detailplanningen of resourceplanningen, etc. Daarnaast komt het ook voor dat, afhankelijk van de omvang van het PMO, de PMO/ Project Portfolio Planner verantwoordelijk is voor de planning van de activiteiten van het PMO. Aldus, een brede rol waarbij de invulling sterk afhankelijk is van de organisatie.
Disciplineplanner In de rol van Discipline Planner houdt men zich bezig met het opzetten en bijhouden van de planning voor een bepaald vakgebied of onderdeel van het project. Binnen een project kan gedacht worden aan een engineering, production of commissioning planner, maar ook bouw, civiel of installaties. Je bent verantwoordelijk voor de planning van dit onderdeel van het project en rapporteert in veel gevallen aan de projectplanner.
Contractplanner In de rol van Contractplanner dient men goede kennis te hebben van de werking en uitvoering van de onder hun verantwoordelijkheid vallende contracten om de contractresultaten te verbeteren. Een contractplanner houdt toezicht op de prestaties en zorgt ervoor dat beide partijen hun contractuele verplichtingen nakomen.
Manager Projectbeheersing De rol Manager Projectbeheersing richt zich voornamelijk op beheerst behalen van integrale kwaliteit van een project of projecten. Met sociaal communicatieve en analytische vaardigheden ben je de leider die effectieve verbindingen nastreeft onder de teamleden Projectbeheersing en daarbuiten. Gezamenlijk moeten we streven naar projecten die voorspelbaar, herleidbaar en met generieke methoden worden uitgevoerd, vanuit onze oriëntatie gericht op scope-tijd-geld-kwaliteit. Oog voor duidelijke (contractuele) kaders, ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van producten: projectplanning, financiele overzichten, system engineering en het risicomanagement. In de toepassing van deze producten signaleer je (ongewenste) trends die de doorlooptijd en/of financiën van een project of projecten beïnvloeden. Daarnaast heb je oog voor de ontwikkeling van de teamleden in groepsbelang; deels geforceerd door op een overtuigende manier uitoefenen van bewuste invloed. Altijd in het groepsbelang. Lid van het Management Team. Binnen het IPM-Model ben je verantwoordelijk voor de projectcommunicatie met de andere IPM-Rollen ( PM , OM , TM en CM).
Projectanalist In de rol van Projectanalist ben je namens de opdrachtgever verantwoordelijk voor het uitvragen en toetsen van beheersingsprojecten intern en extern de projectorganisatie. Hierbij wordt niet alleen de huidige prognose maar ook de verschillenanalyse t.o.v. de verschillende baselines bewaakt en geanalyseerd. Middels probabilistische en kwantitatieve analyses wordt het risicoprofiel bewaakt.
Commissioning planner In de rol van Commissioning planner ben je verantwoordelijk voor inzicht en sturing in de commissioningsfase van een project. Commissioning is vaak een doorgaand proces in de bouw of turnaround van bijvoorbeeld een industriële plant. Het is geïntegreerd in de overall planning. Je zal op veel verschillende niveau's zullen moeten acteren om alle informatie van de verschillende disciplines te ontvangen, verwerken en op een manier te presenteren dat iedereen het snapt. Het verifiëren van wat is er ontworpen en wat is er daadwerkelijk uitgevoerd is een belangrijke taak hierin. Dit kan in combinatie met bijvoorbeeld een programma als Roser, maar ook Primavera kan hier prima in voorzien.
Resource Planner In de rol van Resource Planner houdt men zich bezig met de bezetting van mensen en/of middelen binnen een project of organisatie. Dit in relatie tot tijd, de resource planning. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het opzetten en bijhouden van deze planning. Je plant mensen en/of middelen in op activiteiten in de planning zodat er een evenwichtige verdeling is over de tijd.
Planfase planner De rol van de Planfase planner is in basis gelijk aan elke andere planningsrol. Wat er extra bij komt is kennis van het planningsproces om een gedegen structuur op te zetten. Binnen het planningsproces draait het veel om procedure, tijden beschikbaarheid toetsers RWS en ondertekenmomenten door de minister. Het opstellen van deelrapporten ( geluid, Archeologie , natuur enz) gebeurt redelijk autonoom. Opstellen MER/OTB naar de mijlpaal OTB en vervolgens naar TB hierin zitten heel veel overleggen, afstemming, toets momenten met OG. Bovenstaand vraagt veel afstemming met OG planner van hoe dit in te richten en de bewaken (verschillende belangen). Kalenderbeheer en toepassing ervan. Ervaring met bijvoorbeeld Visio, om het simpele feit dat het helpt wanneer je een plaatje maakt van datgene je gemaakt hebt met behulp van Primavera (praat plaatje). Het vermogen hebben om Primavera los te laten en om iedereen mee te krijgen. Met datgene wat jij hebt gekoppeld en ingericht in Primavera.
Project Coördinator Als Project Coördinator ben je verantwoordelijk voor structuur en draag je zorg voor een correcte uitvoering, opvolging en controle van allerlei activiteiten/stromen binnen het project. Je bent de spin in het web, bent betrokken bij alle faseringen en disciplines en signaleert knelpunten en verstoringen in de voortgang van het project. Naast een coördinerende- en signaliserende rol heb je als project coördinator ook een adviserende rol waarbij je mogelijke oplossingen en adviezen uitbrengt.
Claim/ Forensic Planner Claim Preventie: De eerste stap is het kunnen identificeren van een issue dat mogelijk leidt tot een change (L1-L4) wat uitmondt in een tijdsimpact/kostenimpact/scope-impact. Het opzetten en onderhouden van een projectadministratie/logboek gedurende de looptijd van het project is hierbij cruciaal. In dit geval gericht op het beheers aspect tijd (afhankelijk van je takenpakket) voor het analyseren en verwerken van Changes en projectvoortgang. Indien er wordt besloten om claims op te bouwen en in te dienen, zal de projectadministratie/logboek als brondocument dienen voor het herleidbaar en plausibel maken van de claim. Claim Opbouw: Primair wordt men ingezet voor het uitvoeren van een impact-analyse op het aspect tijd. Afhankelijk van de projectfase en het type claim behelst de analyse de delta tussen de juridische baseline/vertrekpunt en de as-built situatie of hypothese (een mogelijk scenario). Hierbij adviseer je de opdrachtgever bij de onderbouwing en/of verdediging van de claim.
Amazon J-Lay Ship IHC Services IHC is de hoofdaannemer voor de bouw van het J-Lay Schip "Amazon" voor McDermott
A27 Everdingen – Hooipolder Planningmanagement (zowel voor als na gunning) en Risicomanagement na gunning
Evolution Terminals Green Energy Hub for Import, Storage and Handling of Renewable Energy Products, Hydrogen Carriers and Low-Carbon Fuels
Planning DO-fase Oosterweel verbinding Antwerpen Opstellen en voortgangsrapportage van resourceplanning
Voltooiing Dubbele Rijbaanstelsel – Schiphol Nederland B.V. Opbouw tenderplanning ten behoeve van de EMVI-stukken
Afsluitdijk Tenderplanning voor het versterken van de dijk en het vergroten van waterafvoercapaciteit
Multidisciplinaire oplossingen in de Engineering Ondersteunen van projecten door middel van projectplanning
Dijkversterking Gorinchem – Waardenburg Opzetten en beheren van de integrale ready-to-operate planning, overall planning en een probabilistische analyse
Tender Spijkenisserbrug & Brug over de Noord Het opstellen van de tenderplanning en Monte-Carlosimulatie
REH3BT – Renovatie Heinenoordtunnel Opstellen tender- en integrale planning en beheren integrale planning
Programma Erasmus MC Research & Education Accommodation Development (Eread) Project Portfolio Planner t.b.v. EREAD programma
Landstation Hollandse Kust Noord – Netstation Wijk aan Zee Contractplanning opstellen en voortgang bewaken
Operationeel planner Royal van Lent Jachtbouw Plannen en sturen van de activiteiten op de Timmerafdeling m.b.t. verschillende bouwnummers
Realisatie 110kV verbinding Windpark Fryslan traject Breezanddijk – Bolsward HDD boringen - Open ontgraving
Rotterdam Advanced Hydrocracker (RAHC) Opzetten contractplanning, voortgangsrapportages en resourceplanning
Realisatie 380kV verbinding Station Hollandse Kust Zuid – Maasvlakte 380 HDD boring - open ontgraving
DBFM – A16 Rotterdam (De Groene Boog) Opzetten tenderplanning, opvolgen tenderplanning na gunning, planningsmanagement, risicomanagement
Dijkversterkingsproject Rijnkade Arnhem Probabilistische ondersteuning tijdens de aanbesteding, en integrale planning in de uitvoering
110m superyacht Light & Shadow Beheersing van nationale- en internationale aannemers i.c.m. een one-off design en krappe bouwtijd
Project & Portfollio Planner – Shell Projects & Technology / Experimental Installations / Projects Team, Energy Transition Campus Amsterdam Portfolio & Project Planner
Europaterminal Antwerpen Tenderstrategie projectbeheersing, tenderplanning, contract en uitvoeringsplanning
Adviseur Portfoliobeheersing – Shell P&T / Experimental Installations / MoC Team, Energy Transition Campus Amsterdam Adviseur Portfoliobeheersing
Van Oord Offshore Wind Project East Anglia One Intergrale projectplanning tijdens uitvoering van het East Anglia Project
Implementatie MS Project & onderhoud planningen Implementeren van MS Projects en opstellen van planningssjablonen
Van Oord Offshore Wind Project Deutsche Bucht Intergrale uitvoeringplanning van het offshore wind project Deutsche Bucht
Gemeente Haarlem – Bereikbare Steden Portfolio opzetten voor het Programma Bereikbare Steden Gemeente Haarlem
Offshore Converter Platform – Sofia Offshore Wind Farm Detailed Time Schedule for the Engineering & Design
Coördinerend projectanalist voor cluster InfraWijziging Spil tussen projectmanagers en projectanalisten
Onderhoudsprojecten aan provinciale wegen en vaarwegen Provincie Zuid Holland Strategische planner voor onderhoudsprojecten
NRR Scheveningen Lijn 1 Opzetten tenderplanning, uitvoeren risico-analyses en voortgang monitoren tijden uitvoering