Kom in contact
met Primaned!

+31 10 44 25 177 info@primaned.com

Direct contact

met één van onze salesmedewerkers?

Sjef van Vugt

+31 6 23 18 81 29

Jeroen Suijker

+31 6 52 02 78 80

Support nodig?

Bel of mail onze helpdesk

+31 10 28 62 158 support@primaned.com
Meer ondersteuning?
www.primaned.com/support

Programma-inzichten NH90

Projectplanningen opstellen en programma-inzichten verschaffen

Ontwerp Uitvoering -

De NH90-gevechtshelikopter is de een van de meest gebruikte marinehelikopters binnen de NAVO. Als onderdeel van de NHIndustries-samenwerking bouwt en ontwerpt Fokker onder andere de staart, deur en het landingsgestel van de NH90. De actieve vloot beslaat op dit moment ruim 500 NH90-helikopters die wereldwijd worden ingezet door een groot aantal NAVO-landen. Klanten komen met veranderingen van het basismodel om zo de NH90 naadloos op hun wensen en behoeften aan te laten sluiten. Al deze veranderingen zorgen ervoor dat Fokker een knap staaltje planning en coordinatie nodig heeft om dit allen in goede banen te leiden. Niet alleen specifieke projectplanningen zijn hiervoor essentieel, maar het grotere geheel in de programmaplanning is nog wel crucialer. De benodigde inzichten op kosten, resource demand en deadlines zijn de aspecten waar Primaned Projectadvies het NH90 programma ondersteunt. 

Het programma

Het NH90-programma bestaat uit verschillende afdelingen waaronder Non-recurring. Zoals de naam al doet vermoeden beslaat dit een afdeling die afwijkende projecten oppakt die vaak maar éénmalig uitgevoerd worden, bijvoorbeeld een specifieke klanteis. De changes die er gemaakt moeten worden op de basismodellen zullen een heel traject doorlopen alvorens zij daadwerkelijk op de tekentafel terecht komen. Er zijn een breed scala aan mogelijke changes, changes waaraan gedacht kan worden zijn aanpassingen aan de deur of extra zwaar materiaal aan de helikopter willen hangen.

Onze rol

Primaned is sinds 2019 betrokken bij het NH90-programmamanagementteam van Fokker. Hierin ligt de nadruk op zowel het opstellen van robuuste processen voor het opzetten van de afzonderlijke projectplanningen, als het verschaffen van inzichten in het programma als geheel.

Een analyse is uitgevoerd op een groot aantal afgeronde projecten en uit communicatie met belangrijke stakeholders om hieruit een standaardproces voor een project te distilleren op basis van doorlooptijden en benodigde werkuren. Deze inschatting maakt het mogelijk om een prognose te maken van de programmaplanning op de lange termijn. Vanuit deze prognose is een proces gestart om systematisch projecten te prioriteren en weg te zetten in de tijd.

Voor elk project zijn verschillende disciplines vereist, waarbij het van essentieel belang is om inzicht te hebben in welke resources waar nodig zijn. Om dit in goede banen te leiden, is een resourcebibliotheek opgesteld voor het NH90-programma. Dit maakt het mogelijk om  inzichten te creëren in het demand en de capaciteit per rol en per resource, op zowel project- als programmaniveau.

"Het totale NH90-programma omvat meer dan 200 actieve projecten."

Om de haalbaarheid van projecten te beoordelen op zowel tijd als resourcecapaciteit, zijn analyses uitgevoerd in combinatie met projectdeadlines. De verkregen inzichten worden gebruikt om processen aan te sturen en aanpassingen te maken, zoals het toewijzen van meer mensen indien nodig.

"Het project controls-niveau van het gehele programma naar een hoger niveau tillen."

Het totale NH90-programma omvat meer dan 200 actieve projecten, waarbij effectieve programmamanagement van cruciaal belang is voor het nemen van strategische beslissingen. Naast het gebruik van Primavera P6 zijn meerdere dashboards gecreëerd om de verzamelde data overzichtelijk te presenteren. Deze dashboards omvatten niet alleen planning- en resourcedata, maar ook koppelingen naar tijdsregistratie en financiële gegevens van het NH90-programma. Hierdoor ontstaat een compleet overzicht van zowel de huidige status als de toekomst van het programma.

Primaned is trotse partner van Fokker Aerostructures. De werkzaamheden van de adviseurs projectbeheersing op alle niveau’s binnen het NH90-programma zorgen ervoor dat het project controls-niveau van het gehele programma naar een hoger niveau getild wordt.

Zuid-Holland, Nederland

Gerelateerde productniveau's

Communicatie
1 Strategie
2 Prognose
3 Control
4 Registratie
Proces

Wilt u ook controle over uw project?

Bespreek uw project, probleem of vraag direct met één van onze mensen. Neem contact op met Jeroen Suijker via +31 6 52 02 78 80 of j.suijker@primaned.com.