Kom in contact
met Primaned!

+31 10 44 25 177 info@primaned.com

Direct contact

met één van onze salesmedewerkers?

Sjef van Vugt

+31 6 23 18 81 29

Jeroen Suijker

+31 6 52 02 78 80

Support nodig?

Bel of mail onze helpdesk

+31 10 28 62 158 support@primaned.com
Meer ondersteuning?
www.primaned.com/support

Noord/Zuidlijn

Bewaken contractplanning

Uitvoering Design, Build, Finance, Maintain - DBFM

De Noord/Zuidlijn is een lijn van de Amsterdamse metro. De lijn loopt van Amsterdam Noord (station Noord, vlak bij het Buikslotermeerplein), onder het centrum van Amsterdam door naar station Zuid. De lijn heeft het lijnnummer 52 gekregen en zal worden geopend op 22 juli 2018.

De metrolijn was controversieel voor en tijdens de bouw, met name vanwege de wijze van besluitvorming, de hoge kosten en onzekerheid over de financiering, het vele uitstellen van opening, de angst voor schade aan de oude binnenstad van Amsterdam en de gemaakte fouten tijdens de bouw.

De aanhoudende controverse en de verzakking van meerdere panden aan de Vijzelgracht, zorgden ervoor dat de bouw van de lijn op veel plekken tijdelijk werd stilgelegd tussen september 2008 en augustus 2009. Een commissie onder leiding van oud-minister Cees Veerman onderzocht of de bouw verder moest gaan, en kwam op 4 juni 2009 tot het advies dat de Noord/Zuidlijn afgewerkt moest worden. Op 1 juli 2009 besloot de Amsterdamse gemeenteraad overeenkomstig. Sindsdien is de voorgenomen openingsdatum acht keer verschoven. Als zich verder geen grote vertragingen voordoen, is de datum voor de opening 22 juli 2018.

Met deze nieuwe metrolijn wordt de metro de ruggengraat van het Amsterdamse openbaar vervoer.

Planning
Sinds 2009 hebben we als startdatum voor de exploitatie oktober 2017 aangehouden. Vanaf 8 juli 2016 hebben we de datum verschoven naar 22 juli 2018. De belangrijkste oorzaken voor de wijzigingen in de planning zijn:

  • Faillissementen opdrachtnemers: Door faillissementen zijn de planningen van de opdrachtnemers aangepast. Hierdoor is de oorspronkelijke buffer uit de planning verdwenen en is de afbouw van de stations circa een jaar later klaar dan gepland.
  • Noodzakelijke aanpassingen aan het ontwerp om van de deelsystemen een werkend geheel te maken: De Noord/Zuidlijn is bij zijn start niet vanuit een integraal concept ontworpen. Tevens leidde de optelsom van de bestaande overeenkomsten niet per definitie tot een integraal werkend systeem. Door de uitvoering van de bestaande overeenkomsten die asynchroon verliep, konden wijzigingen niet gelijktijdig doorgevoerd worden en ontstonden raakvlakrisico’s en tegenvallers als gevolg van de complexiteit van met name de diverse ICT-systemen.
  • Uitbreiden testen
  • Uitbreiden proefbedrijven
Noord-Holland, Nederland

Gerelateerde productniveau's

Communicatie
1 Strategie
2 Prognose
3 Control
4 Registratie
Proces

Wilt u ook controle over uw project?

Bespreek uw project, probleem of vraag direct met één van onze mensen. Neem contact op met Jeroen Suijker via +31 6 52 02 78 80 of j.suijker@primaned.com.