Kom in contact
met Primaned!

+31 10 44 25 177 info@primaned.com

Direct contact

met één van onze salesmedewerkers?

Sjef van Vugt

+31 6 23 18 81 29

Paul Vogels

+31 6 22 17 94 19

Support nodig?

Bel of mail onze helpdesk

+31 10 28 62 158 support@primaned.com
Meer ondersteuning?
www.primaned.com/support

Hoekse Lijn

Complex project met verschillende belanghebbenden.

Uitvoering Design, Build, Finance, Maintain - DBFM

In dit project wordt het regionale metronet van Rotterdam gekoppeld aan de spoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland. Deze lijn wordt geschikt gemaakt voor hoogfrequent gebruik van de metro. VolkerRail is als onderdeel van het VolkerWessels concern actief op het gebied van aanleg en onderhoud van spoor. Civiele bouwer Mobilis is onderdeel van de TBI Holding. De ombouw van de Hoekse Lijn tot station Hoek van Holland Haven wordt uitgevoerd in de zomer van 2017.

De huidige spoorlijn wordt omgebouwd tot een metrolijn. Daarnaast wordt een extra station gebouwd: station Maassluis Steendijkpolder. Tussen Schiedam en Vlaardingen gaat een bijzondere constructie ervoor zorgen dat zowel goederentreinen als de metro op hetzelfde spoor kunnen rijden. Dit is een redelijk unieke combinatie van twee toepassingen op hetzelfde spoor.

Het project omvat de bouw- en aanpassing van zeven stations, de vervanging en aanpassing van circa 23 kilometer dubbelspoor spoorbaan- en bovenleidinginfrastructuur en de aanpassing van twee beweegbare bruggen. Het is een complex project waarin de gemeenten Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, ProRail, RET, ingenieursbureaus, opdrachtnemers en andere belanghebbenden samenwerken.

Om overlast voor de reizigers zo veel mogelijk te beperken, wordt de feitelijke ombouw in een zo kort mogelijke periode gerealiseerd. Dit betekent dat er drie maanden wordt gebouwd, gevolgd door een maand testen en een maand proefrijden. De Gemeente Rotterdam spreekt over een ‘militaire operatie’.

Om het project succesvol te kunnen realiseren, is een zeer gedegen voorbereiding van-, en afstemming met alle partijen noodzakelijk. Er wordt samengewerkt met ondernemingen van beide moederconcerns: Vialis, HollandScherm, KWS en VSF (VolkerWessels ondernemingen) en Croon Elektrotechniek en Voorbij Funderingstechniek (TBI ondernemingen). De werkzaamheden van betrokken partijen worden op verzoek van de Gemeente Rotterdam gecoördineerd door VolkerRail – Mobilis.

In een latere fase volgt een verlenging van het tracé en de bouw van een nieuw station: Hoek van Holland Strand. Deze werkzaamheden maken deel uit van een aparte aanbesteding die nog niet gegund is. Het totale project Hoekse Lijn, inclusief de verlenging en het nieuwe station HvH Strand is in 2018 gereed.

Zuid-Holland, Nederland

Gerelateerde productniveau's

Communicatie
1 Strategie
2 Prognose
3 Control
4 Registratie
Proces

Wilt u ook controle over uw project?

Bespreek uw project, probleem of vraag direct met één van onze mensen. Neem contact op met Jeroen Suijker via +31 6 52 02 78 80 of j.suijker@primaned.com.