NAM - Uit je comfortzone stappen, geeft inzicht in projectcommunicatie

Primaned Academy levert maatwerk in training en opleiding.

Projectmatig werken wordt steeds belangrijker. Elke sector heeft haar eigen unieke uitdaging in het effectief en inzichtelijk uitvoeren van projecten. De kennis en expertise van Primaned maakt projectmanagement in elke branche en binnen elke organisatie transparant en efficiënt: met meer dan 25 jaar ervaring is de Oracle Primavera specialist een toonaangevende speler in de Benelux. Om te zorgen dat projectmedewerkers binnen hun eigen organisatie de mogelijkheden van projectmanagement optimaal benutten, biedt de Primaned Academy sinds 1985 trainingen en opleidingen op maat.

Het verbeteren van een projectorganisatie vereist volgens Primaned inspanningen op drie domeinen: mensen, processen en tools. Medewerkers vormen immers het kapitaal van een organisatie dus hun kennisniveau is cruciaal voor succes, maar om hen te laten excelleren is inzicht in de eigen organisatiestructuur een vereiste. Door inzet van de juiste tools en diepgaande know how omtrent de meest optimale manier om projecten te sturen en te beheren, krijgen medewerkers de ruimte om hun talent optimaal in te zetten. Om dit te bereiken biedt Primaned meer dan alleen gespecialiseerde software en hulp bij de technische kant van een implementatietraject.

De Primaned Academy levert maatwerk aan bedrijven door samen met de klant een opleidingstraject te bieden dat naadloos aansluit bij de dagelijkse praktijk. Daarnaast zorgen de academisch geschoolde consultants voor verdieping door intensieve gesprekstechnieken te trainen en medewerkers op communicatieniveau inzicht te bieden welk effect kan worden bereikt met de inzet van de juiste methodieken. De opleidingen worden zorgvuldig samengesteld in samenwerking met opdrachtgevers en bieden een evenwichtige mix van theoretische projectmanagementtrainingen, vaardigheidstrainingen en software/tooltrainingen, afgestemd op de core  business en werkwijze van de eigen organisatie.

Certified Planning Engineer

Een voorbeeld van een geslaagd opleidingstraject is de training aan medewerkers van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). In samenwerking met deze organisatie werd een op maat gemaakte opleiding Certified Planning Engineer gevolgd door veertien planners van het bedrijf. NAM houdt zich sinds 1947 bezig met het opsporen en winnen van aardgas en aardolie uit Nederlandse bodem, zowel op land als op zee. Duurzaamheid staat bij alle werkzaamheden centraal. NAM concentreert zich enerzijds op het onderhouden van bestaande locaties en het optimaal benutten van bestaande velden. Anderzijds worden jaarlijks nog nieuwe olie- en gasvelden in gebruik genomen. Nieuwe techniek, lagere kosten en slim gebruik van bestaande infrastructuur maken dit mogelijk. Bij de NAM zijn 1700 gekwalificeerde medewerkers actief.

Het bedrijf produceert ongeveer 75 procent van het aardgas dat in ons land wordt gewonnen. De bijdrage aan de Nederlandse aardolieproductie is circa 25 procent.

Planner: spin in het web van een organisatie

Marieke Blaauw-Sandorp was één van de projectplanners die vanaf november 2013 vanuit Assen afreisde naar Capelle aan den IJssel om zich te laten scholen op de Primaned Academy. Zij houdt zich op de afdeling Completion and Well Intervention (CWI) in een team van vijf planners op hoog niveau bezig met afstemming rond aanpassingen, metingen en invertenties bij reparaties van gasputten. Directe aanleiding voor het opleidingstraject was het grootschalige harmonisatieproject ‘Aan de teugel’ van de NAM. “Tijdens een planneroverleg kwam de behoefte naar voren om de planningstool Primavera effectiever in te kunnen zetten, meer persoonlijk leiderschap te ontwikkelenen gerichter te kunnen communiceren. Als planner ben je de spin in het web en hoe groter de projecten, hoe complexer het planningsproces wordt. Drie jaar geleden ontstond ‘Aan de teugel’. Een project waarbij alle activiteiten op locaties werden beheerd in een integraal plan. Hiervoor wordt Primavera ingezet en deze tool wilden we beter en efficiënter leren benutten, zodat er tegelijkertijd meer uniformiteit in gebruik zou ontstaan.Als planner is het immers cruciaal dat je binnen een organisatie allemaal dezelfde taal spreekt.”

Primavera als uitgangspunt

Het NAM opleidingstraject voor Certified Planning Engineer bestond bij de Primaned Academy uit de trainingen Basiscursus Projectmanagement, Basistraining P6, De Principes van Netwerkplanning, Earned Value Management, Effectief Projectrisicomanagement en Primavera Risk Analysis. Marieke is zeer te spreken over de inhoud. “Primavera werd als uitgangspunt gebruikt; zowel als basis als in breder verband. Deze kennis was niet direct toepasbaar in de praktijk, maar wel goed voor een algemeen beeld van de mogelijkheden. Naarmate de training vorderde, werd het lesmateriaal meer toegespitst op onze eigen organisatie en werkzaamheden. Heel prettig was, dat de docenten goed ingevoerd bleken in onze dagelijkse praktijk, zodat we gericht vragen konden stellen en zaken direct concreet werden en we snel op inhoud konden discussiëren.”

Training buiten eigen organisatie

Hoewel de opleiding best impact had op de voortgang van haar werk, vond Marieke het trainen buiten de eigen organisatie een voordeel. “Als planner kun je pas echt iets nieuws leren als je de dagelijkse hectiek los laat en weg bent van je werkplek. Bij meerdaagse trainingen bij Primaned Academy in Capelle aan den IJssel verbleven we in een hotel. Bijkomend leuk hieraan was, dat de collega’s met wie ik de opleiding volgde, normaalgesproken niet dagelijks tegenkom op het werk. Nu waren we zonder tijdsdruk allemaal met dezelfde opdrachten bezig en konden we elkaar feedback geven, terwijl er ook ruimte was  om naar elkaars ervaringen te luisteren. Iets waar je als planner nooit tijd voor hebt.” Zelfstudie thuis was niet nodig. Ook een pluspunt, vindt Marieke. “Juist door de up to date kennis van de docenten konden we flink doorpakken tijdens een cursusdag.” Lachend: “Van mij had het nog wel wat sneller gemogen soms, maar ik ben nou eenmaal iemand die graag de vaart er in houdt.”

Confronterende spiegel

Over de training over communicatie waarbij een gastacteur werd ingezet, is Marieke razend enthousiast. “Een eyeopener. Het is even slikken als je uit je comfortzone moet stappen, maar het geeft waanzinnig veel inzicht in communicatie. Werken met een acteur zorgde er voor dat de spiegel die ons werd voorgehouden, soms enorm confronterend was. Maar ik raad iedereen aan zich daar gewoon voor open te stellen, want het heeft me veel opgeleverd en inzicht gegeven in de manier waarop ik effectief kan communiceren. Zoiets nodigt ook meteen uit tot verdere verdieping. In ons werk moeten we regelmatig mensen teleurstellen. Dat leidt wel eens tot frustraties. Door alle aannames weg te nemen en te zien wat je eigen rol is tijdens zo’n gesprek, krijg je direct handvatten aangereikt die toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Voor mij was dit het meest leerzame onderdeel van de hele training en iets dat ik iedere cursist kan aanraden.Door jezelf open te stellen en kritisch naar jezelf te kijken, ben je in staat beter te communiceren. Daar heb je in je werk elke dag profijt van.”