Nieuwe versie Oracle Primavera P6 R17 vrijgegeven

Primavera versienummers

Oracle heeft haar beleid omtrent nieuwe releases gewijzigd. Vanaf 2017 hebben zij haar beleid als volgt aangepast:

  • Voor cloud-implementaties is er elke maand een nieuwe versie voor zowel P6 EPPM als P6 Professional. De huidige versie wordt dus aangeduid als Primavera P6 EPPM 17.9 (omdat september de 9de maand is).
  • Voor lokale implementaties (nog steeds 95% van onze klanten), is de software pas in juli vrijgegeven. Wel worden er maandelijks patches beschikbaar gemaakt. Zodat de on-premise versie gelijk loopt met de P6 Cloud-versie.

Het positieve gevolg van dit beleid voor de klanten met de lokale implementaties, kan zijn dat de ‘cloud-klanten’ de meeste nieuwe functionaliteiten al geruime tijd voor de juli-release getest hebben.

Wat zijn de verbeteringen?

Als we kijken naar P6 Professional zijn de verbeteringen eerder beperkt. Dit kan geen hele grote verrassing zijn aangezien P6 Professional als een volwassen product wordt beschouwd. Nochtans is er één verbetering waarnaar velen al lang vragen.

Wanneer u in een P6 EPPM database werkt op uw bedrijfsserver, is er een zeer handige functionaliteit om uw project uit de database te halen (check out) en tevens offline verder te werken in een lokale SQLite database. Deze lokale database hoeft niet vooraf geïnstalleerd te worden, maar wordt automatisch geïnstalleerd bij het uitchecken. Op deze manier kunnen gebruikers verder werken vanaf locaties zonder goede internetverbinding en het resultaat opnieuw inladen als ze op kantoor zijn. 

Voor P6 EPPM zijn er meer verbeteringen. Ten eerste het constante gevecht om de software goed te laten functioneren vanwege incompatibele Java-versies en ten tweede de werksnelheid.  Deze twee punten werden de afgelopen jaren door Oracle aangepakt.

Hier is een overzicht van de recente verbeteringen die naar ons gevoel belangrijk zijn:

  • Vele pagina’s werden omgezet naar HTML5 in recente versies van P6. Deze pagina’s worden nu aangeduid als standaard layouts.
  • De oorspronkelijke Java-gebaseerde pagina’s zijn nog steeds toegankelijk en worden aangeduid als klassieke layouts. Een P6 administrator kan nu kiezen om Java voor alle gebruikers uit te schakelen. Verwacht wordt dat veel ervaren P6 administrators graag deze optie zullen aanvinken.
  • Om de overgang van klassieke naar standaard layouts soepel te laten lopen, kunnen bestaande klassieke (of standaard-) layouts als bestand geëxporteerd worden en opnieuw naar P6 worden geïmporteerd.
  • P6 EPPM bevat nu ook een resource assignment view op projectniveau (i.e. onder de tab “Projecten”). Deze pagina heeft de mogelijkheid om hulpmiddelconflicten gemakkelijk te controleren. Voorheen was deze functionaliteit alleen beschikbaar in de Resource module.
  • Afdrukken en Afdrukvoorbeeld zijn nu ook beschikbaar voor standard layouts. De functie wordt ‘Bewaar als PDF’ genoemd.
  • Het (ietwat) verborgen beheerdersmenu is herontworpen onder de tab Beheer en lijkt nu op een volledige module naast Resources, Projecten, enz.

Conclusie

Dit bericht is gebaseerd op onze eerste testen van Primavera P6 EPPM R17. We gaan niet veinzen dat de besproken verbeteringen overweldigend zijn. Tegelijkertijd menen we dat de verbeteringen in deze versie van P6 EPPM inspelen op een aantal gekende kritieke punten van de tool. We verwachten niet dat iedereen overstapt van de P6 Client naar de Web Client, maar het keerpunt zou wel eens minder ver kunnen liggen dan u zou verwachten.

Oracle Primavera P6 upgraden naar release 17.9 (patch september)

Indien u in het bezit bent van een Oracle Primavera P6 licentie inclusief een onderhoudscontract, kunt u gratis upgraden naar release 17.9.
Wij verzoeken u telefonisch contact op te nemen met uw accountmanager:
Voor Nederland: 010 44 25 177
Voor België: 03 218 21 35

Opmerking:
Primaned adviseert haar klanten om de upgrade door haar consultants te laten uitvoeren teneinde deze installatie conform de voorwaarden van Oracle wordt uitgevoerd. Indien u er toch voor kiest om de installatie zelf uit te voeren, moeten wij u helaas mededelen dat er geen gratis support geboden kan worden op incidenten die tijdens deze zelf uitgevoerde installatie ontstaan.